Béreljek? Vásároljak? Varrassak?

Egyre többen kérdezitek tőlünk, hogy vajon mi a legjobb döntés, hogyha az esküvői ruháról van szó; varratni, bérelni vagy vásárolni? Éppen ezért úgy döntöttünk, a következő cikkben mankót adunk nektek a döntéshez.

VALAMI KÖLCSÖN - A BÉRLÉS

Kezdjük talán a bérléssel, hiszen a legtöbben ezt az utat választjátok és a legtöbb menyasszonyi ruha szalon is erre specializálódott. Hogy miért? A legfőbb ok talán az – és ez egyben az első pozitívum is a bérlés mellett -, hogy kevesebbe kerül, mint kifizetni egy saját esküvői ruhát. A bérleti díj általában a vételi díj 2/3-a, de van, hogy csak felébe kerül. A másik nagyon fontos dolog, hogy amennyiben kölcsönzöd a ruhádat, teljes körű kiszolgálást kapsz. Nem kell gondoskodnod a méretre igazításról, a tisztításról, az alsó szoknya vagy abroncs beszerzéséről, sőt néha még a fátyolról sem, mert mindez a bérleti díj része. (Legalábbis nálunk, a Fehér Ara-ny Esküvői Ruhaszalonban így van. J ) Maga a bérleti díj persze sok mindentől függ. Nem mindegy a ruha márkája, de az sem, hogy melyik kollekcióból van az esküvői ruha vagy, hogy milyen anyagokból készült.

kep2

De mint mindennek a bérlésnek is vannak árny oldalai. Például nem minden ruha alkalmas arra, hogy úgy változtassunk a szoknya hosszán, hogy a ruha eredeti formája is megmaradjon. (Ilyenek pl. a muszlin ruhák.) A másik negatívum lehet, hogy bérlés esetén kimondottan ügyelni kell a menyasszonyi ruha állapotára, hiszen szakadások és foltok nélkül, jó állapotban kell visszaszolgáltatni a szalonnak. És persze vannak olyan menyasszonyok, akiket zavar az a tudat, hogy előttük már 1-2 alkalommal viselte valaki az adott esküvői ruhát.


VALAMI ÚJ - A VÁSÁRLÁS

Ha belegondolunk a legtöbb esküvői trendeket bemutató reality-ben azt látjuk, hogy a menyasszonyok megvásárolják álmaik ruháját. Míg itthon inkább bérlünk, nyugaton el sem tudják képzelni, hogy ne saját esküvői ruhában menjenek férjhez a lányok. ez trend egyre inkább Magyarországra is begyűrűzik. Végülis, egyszer megy az ember férjhez, miért épp a menyasszonyi ruhán kellene spórolni?

A saját menyasszonyi ruhavásárlásnak az a legnagyobb előnye, hogy az esküvő és a lakodalom alatt nem kell azon izgulni, mi lesz a ruhával és szinte bármilyen átalakítás elvégezhető rajta az uszály vagy a hossz levágásától a díszítés átvariálásáig szinte bármi.

zsu-photo

Vásárláson leginkább azoknak érdemes persze elgondolkodni, akik valamilyen oknál fogva nem Magyarországon tervezik az esküvőt. Ilyenkor sokkal korábban magadnál tudhatod a ruhát és vissza sem kell hozni. De sokan azért döntenek a vásárlás mellett, mert valamilyen extrém fotózáson gondolkodnak. Víz alatt, sziklafalon, paintball pályán. Ha „trash the dress” fotókról van szó, akár azon is érdemes elgondolkozni, hogy az esetleg bérlet álomruha mellé, vásárolj egy korábbi kollekcióból ruhát, amit tényleg nem sajnálsz, ha megsérül.

Kérdés persze, hogy mi lesz a ruhával, miután vége a lagzinak. És az is, hogyha eleinte még ragaszkodsz is hozzá, 5-10 év múlva nem csak egy porfogó lesz-e a gardróbban.


VALAMI EGYEDI - A VARRATÁS

Sokszor az is előfordul, hogy a fejedben megvan álmaid ruhája, akár már képet is láttál róla a neten, de a valóságban sehol sem találod. Ilyenkor érdemes elgondolkozni azon, hogy saját ruhát varrass. Vagy akár az olyan extrém helyszínes fotózások, esküvők is, mint amiről vásárlás esetén írtunk. Pl. egyáltalán nem biztos, hogy egy nagy ruhamárkának van olyan esküvői ruhája, ami alkalmas arra, hogy egy beülőben lógj benne a sziklafalon.

szikla

Ami még a varratás mellett szól, hogy sok esetben olcsóbb, mint megvenni egy már kész esküvői ruhát. És ez a ruha tényleg csak a tiéd, nem találkozol vele szemben másik esküvőn. Gondold csak el, milyen izgalmas lesz, amikor a kislányod játszik majd benne „esküvőset” és dédelgeti az álmát az ő nagy napjáról! Vissza a hírekhez