Hogyan válasszak esküvői ruhát? 1. rész

Az esküvői ruha az egyik, ha nem a legfontosabb része a nagy napnak. De mégis, hogyan válasszuk ki a tökéletes menyasszonyi ruhát? Ebben a cikkben tanácsokat adunk nektek, hogy mik azok a szempontok, amiket először érdemes figyelembe venni.

A legtöbb menyasszony, és talán te is éppen így vagy vele, az esküvőszervezést is a ruha kiválasztásával kezdi, pedig van egy-két dolog, amit nem árt előre végig gondolni.

Mennyit szánsz a ruhára?

Például nem árt előre tudni, pontosan mennyi pénzből gazdálkodtok. Ha kisebb, szolidabb esküvőt szerveztek, akkor valószínűleg nem a legismertebb tervezők ruháiból fogsz válogatni. És az sem valószínű, hogyha extrém esküvőt tervezel, akkor találsz olyan ruhát a szalonok kínálatában, ami minden körülménynek megfelel. Ilyenkor lehet például jó döntés, hogy levarraratod az általad megálmodott esküvői ruhát. Egy kisebb büdzséből is sok mindent ki lehet hozni, de egy nagyobb költségvetés esetén sem feltétlenül a ruhabérlésre szánnád a legtöbbet. Döntsd el, neked mi a legfontosabb és eszerint határozd meg, mennyit is költenél álmaid ruhájára.

A helyszín és a design

Nagyon fontos az is, hogy milyen helyszínen tervezitek az esküvőt. Ez alapvetően meg tudja határozni a dekoráció hangulatát. Míg egy kastélyhoz valószínűleg egy hercegnősebb menyasszonyi ruha, egy tengerparti esküvőhöz egy lágy esésű muszlin ruha, egy vinatge hangulatű kerti esküvőhöz egy romantikusabb, csipkés modell lehet a legmegfelelőbb választás. Minderről hamarosan részletesebben is olvashattok a blogon.

Télen, tavasszal, nyáron vagy ősszel?

Az anyagok és a menyasszonyi ruha megválasztása esetén fontos szempont lehet az is, hogy melyik évszakban tartjátok az esküvőt. Télen mindenképpen érdemes egy kicsit melegebb ruhát és anyagot választani. Ilyen lehet például egy elegáns szatén esküvői ruha. Egy szépen kidolgozott felső résszel, egy helyes kis prém kabátkával igazi téli mesevilágba illeszkedő választás. Nyáron pedig érdemesebb a könnyebb ruhák felé kacsingatni, mint a tüll vagy a muszlin ruhák és a rövid fazonok.

tel-tavasz

Fazon és Alkat

És mi az ami, mindezt felülírhatja? Hogy mi az, amiben igazán jól érzed magad és ami legjobban áll neked. A ruhaválasztás fő szempontja tehát, az alkat. Más áll jól egy magas nőnek, mint egy alacsonynak. Nem ugyanúgy mutat a nagyobb melleken egy felsőrész, mint a kisebbeken. Meghatározó a csípőd formája, vagy akár a hajad hossza is. Ha homokóra-típus vagy, jól illhet neked a sellő fazon és hangsúlyos A-vonalú szoknya. Ha magas és vékony típus vagy a báliruha-fazon, és az egyenes szabású ruhák mutatnak majd rajtad igazán jól. A teltkarcsú hölgyeknek pedig érdemes derékban húzott, a dekoltázst ízlésesen kiemelő, A-vonalú szoknyás, báliruha fazonnal próbálkozni.

fazonok

A szín

A bőröd tónusát sem szabad elfelejteni, hiszen lehet, hogy te hófehér ruhában álmodtad meg magad az esküvődre, de elképzelhető, hogy az sápasztani fog. Érdemes tehát nyitottan állni a színekhez. Ma már egyáltalán nem csak fehér ruhák közül válogathatsz. Létezik gyémánt, selyem, pezsgő, púder és elefántcsont szín is. Más és más árnyalatok, amik teljesen másképp mutatnak a világoabb bőrszínen és vagy éppen napbarnított bőrön.

+ 1 tipp

Manapság rengeteg fazonból, anyagból és színvilágból választhatunk tehát. Éppen ezért nem kell minden áron ragaszkodni az aktuális terndekhez. Érdemes persze utánaolvasni éppen milyen esküvői ruha divatok vannak, viszont ne ragaszkodj hozzá. Az a legfontosabb, hogy életed legszebb napján te ragyogj a legszebben! Vissza a hírekhez